Reunió amb Compromis/Sumar per una reforma legislativa de la Llei de Costes (LC)
Reunió amb Compromis/Sumar per una reforma legislativa de la Llei de Costes (LC)
130224
Ahir, programada gràcies a Rafa Carrió, vam celebrar una reunió, amb membres de la coalició Compromís/Sumar amb l'assistència de la diputada Águeda Micó, el diputat Alberto Ibáñez Mezquita, Idoia Arreaza Aguilera, María José García, Secretaria comarcal de Més-Compromís a la Marina Alta i del propi Rafa Carrió, regidor per Més Compromís a l’Ajuntament de Dénia.
Per la nostra part (Associació d'afectats per la Llei de Costes de Dénia) assistirem Pedro Pastor, Toni Cardona, Paco Garcia y Pere Cardona.
Águeda Micó ens va informar que, per problemes d'agenda, serà el seu company Alberto Ibáñez (expert en aquesta temàtica) qui gestionarà les nostres peticions a partir d'ara.
Deixarem constància, en la introducció a la reunió, que l'objectiu principal era saber si s'havia aconseguit integrar la proposta de reforma legislativa de l'associació, debatuda amb anterioritat amb Águeda, en les comissions legislatives del Congrés, per al seu estudi i aprovació.
A la pregunta d'Alberto sobre si havíem intentat el dialeg amb el Miteco li confirmarem que no és possible cap negociació ni tracte amb ells a causa de la seva defensa intransigènt y dogmàtica de la LC, malgrat que la LC ha permès construir molt més després de la seva promulgació en el 88 que amb anterioritat i al fet que tampoc ha protegit les platges, permetent la seva degradació/regressió al no actuar contra les causes que l'originen, els ambassaments i els ports. La nostra Associació, en canvi, defensa els drets ambientals de les platges (amb la recuperació de línia de costa anterior a la construcció dels pantans) i els drets dominicals dels propietaris.
Sobre la incidència de l'aplicació de la LC en la nostra zona informem que més de 3.600 propietaris de les platges de Dénia estan afectats per la nova partió que està incoant el MITECO amb una notable arbitrarietat i ocultació d'arguments, però, subratllem l'enorme quantitat que ha d'haver-hi en totes les costes d'Espanya.
En referència a les expectatives creades per la Llei de Costes autonòmica que està redactant la Generalitat Valenciana coincidim que les competències sobre partions i regeneració de platges no estan transferides a les autonomies i, per tant no tindrà cap incidència sobre la protecció dels drets de propietat dels ciutadans i els ambientals de les platges.
En el debat sobre la regressió de la costa mediterrània constatem que és causada per la retenció que provoquen els embassaments i els ports a l'arribada de sediments a les platges. I la solució a mig terme és, segons la UPV, el restabliment del flux sedimentari fluvial, amb la construcció de Bypass en els embassaments (i en els ports), que permeten que els sediments salvin les barreres que aquests representen. I a curt terme, el restabliment de la línia de costa anterior als embassaments amb aportacions de sediments des de la plataforma continental, amb totes les garanties necessàries per a les biocenosis associades.
La pujada del nivell de la mar no té, de moment, incidència en la regressió de les platges en el mediterrani valencià.
Alberto es va interessar sobre si el Miteco havia ofertat, alguna vegada, la permuta o l'expropiació forçosa com a indemnització en el cas de perduda de la propietat però, en el nostre cas, aquesta oferta no s'ha produït mai. El govern només ofereix la concessió com a compensació a la pèrdua dels drets de propietat.
Informem que a les platges de Dénia hi ha molta gent que viu tot l'any. A vegades els habitatges són diretcamente primeres residències. En uns altres són segones residències que acaben sent primeres per als nostres fills.
En referència a les preguntes d'Alberto sobre el suport dels Ajuntaments als afectats li comuniquem que el suport és i ha estat sempre unànime, amb la presentació de mocions en favor de la reforma legislativa i la suspensió de les partions mentrestant (cosa que corrobora Rafa Carrió).
Preguntats pels danys causats pels últims temporals, després de la borrasca Gloria, informem a Alberto que ha estat la zona de Blay Beach, però sobretot la platja dels Deveses les més afectades, a causa de la inacabada regeneració que va dur a terme l'Estat en 2005.
El nostre president va treure a relluir la depreciació que sofreixen les nostres propietats a conseqüència de la Llei de Costas i la incoació de les partions i les notes marginals que els registres de la Propietat es veuen obligats a posar al marge de la Notes Simples.
Per a concloure, Alberto ens va assegurar que ens convocarà per a dins d'un mes , després d'haver contactat amb altres associacions d'afectats per la Llei de Costes, per a fer un front comú per a la defensa dels interessos dels propietaris y de les platges.
Des de la coalició buscaran aliances amb grups afins perquè la proposta legislativa tire endavant ja que ningú, excepte el Miteco, està satisfets amb la LC actual.
----------------------
Reunión con Compromís/Sumar por una reforma legislativa de la Ley de Costas (LC)
130224
Ayer, programada por Rafa Carrió, celebramos una reunión, con miembros de la coalición Compromís/Sumar con la asistencia de la diputada Águeda Micó, el diputado Alberto Ibáñez Mezquita, Idoia Arreaza Aguilera, María José García, Secretaría comarcal de Más-Compromís en la Marina Alta y Rafa Carrió, regidor por Más Compromís en el Ayuntamiento de Dénia.
Por nuestra parte (Asociación de afectados por la Ley de Costas de Dénia) asistimos Pedro Pastor, Toni Cardona, Paco García y Pere Cardona.
Águeda Micó nos informó que, por problemas de agenda, será su compañero Alberto Ibáñez (experto en esta temática) quién gestionará nuestras peticiones a partir de ahora.
Dejamos constancia, en la introducción a la reunión, que el objetivo principal era saber si se había conseguido integrar la propuesta de reforma legislativa de la asociación, debatida con anterioridad con Águeda, en las comisiones legislativas del Congreso, para su estudio y aprobación.
A la pregunta de Alberto sobre si habíamos intentado el diálogo con el Miteco le confirmaremos que no es posible ninguna negociación ni trato con ellos a causa de su defensa intransigente y dogmática de la LC, a pesar de que la LC ha permitido construir mucho más después de su promulgación en el 88 que con anterioridad y al hecho que tampoco ha protegido las playas, permitiendo su degradación/regresión al no actuar contra las causas que lo originan, los embalses y los puertos. Nuestra Asociación, en cambio, defiende los derechos ambientales de las playas (con la recuperación de línea de costa anterior a la construcción de los pantanos) y los derechos dominicales de los propietarios.
Sobre la incidencia de la aplicación de la LC en nuestra zona informamos que más de 3.600 propietarios de las playas de Dénia están afectados por el nuevo deslinde que está incoando el MITECO con una notable arbitrariedad y ocultación de argumentos, pero, subrayamos la enorme cantidad de afectados que existen en todas las costas de España.
En referencia a las expectativas creadas por la Ley de Costas autonómica que está redactando la Generalitat Valenciana coincidimos que las competencias sobre deslindes y regeneración de playas no están transferidas a las autonomías y, por lo tanto no tendrá ninguna incidencia sobre la protección de los derechos de propiedad de los ciudadanos y los ambientales de las playas.
En el debate sobre la regresión de la costa mediterránea constatamos que está causada por la barrera que presentan los embalses y los puertos a la llegada de sedimentos en las playas. Y la solución a medio plazo es, según la UPV, el restablecimiento del flujo sedimentario fluvial, con la construcción de Bypass en los embalses (y en los puertos), que permiten que los sedimentos salven las barreras que estos representan. Y a corto plazo, el restablecimiento de la línea de costa anterior a la construcción de los embalses, con aportaciones de sedimentos desde la plataforma continental, con todas las garantías necesarias para las biocenosis asociadas.
La subida del nivel del mar no tiene, de momento, incidencia en la regresión de las playas en el mediterráneo valenciano.
Alberto se interesó sobre si lo Miteco había ofrecido, alguna vez, la permuta o la expropiación forzosa como indemnización en el caso de perdida de la propiedad pero, en nuestro caso, esta oferta no se ha producido nunca. El gobierno solo ofrece la concesión como compensación a la pérdida de los derechos de propiedad.
Informamos que en las playas de Dénia hay mucha gente que vive todo el año. A veces las viviendas son directamente primeras residencias. En otros son segundas residencias que acaban siendo primeras para nuestros hijos.
En referencia a las preguntas de Alberto sobre el apoyo de los Ayuntamientos a los afectados le comunicamos que el apoyo es y ha estado siempre unánime, con la presentación de mociones en favor de la reforma legislativa y la suspensión de los deslindes mientras tanto (cosa que corrobora Rafa Carrió).
Preguntados por los daños causados por los últimos temporales, después de la borrasca Gloria, informamos a Alberto que ha sido la zona de Blay Beach, pero sobre todo la playa de les Deveses las más afectadas, a causa de la inacabada regeneración que llevó a cabo el Estado en 2005.
Nuestro presidente sacó a relucir la depreciación que sufren nuestras propiedades a consecuencia de la Ley de Costas y la incoación de los deslindes y las notas marginales que los registros de la Propiedad se ven obligados a poner al margen de la Notas Simples.
Para concluir, Alberto nos aseguró que nos convocará para dentro de un mes, después de haber contactado con otras asociaciones de afectados por la Ley de Costas, para hacer un frente común para la defensa de los intereses de los propietarios y de las playas.
Desde la coalición buscarán alianzas con grupos afines porque la propuesta legislativa salga adelante puesto que nadie, excepto el Miteco, está satisfechos con la LC actual.