Reunió de treball amb Àgueda Micó per a la Reforma de la Llei de Costes

 


(texto en español al final)

Ahir, dia 6 d'octubre, vam dur a terme una reunió entre les professores que han redactat la proposta de Reforma legislativa de la Llei de Costes (LC), María José Alonso i Inmaculada Revuelta i Àgueda Micó, diputada per Compromís/Sumar en el Congrés dels Diputats i Secretària General del Bloc Nacionalista Valencià. A Àgueda l'acompanyaven Natxo Serra, de la Direcció de Compromís i membre de VerdsEquo del País Valencià (integrat en el Partit Verd Europeu), expert en qüestions ambientals, María José García, Secretária comarcal de Més-Compromís a la Marina Alta i Rafa Carrió, regidor per Més Compromís a l’Ajuntament de Dénia.

La reunió, plantejada com a preliminar d'una sèrie de pròximes trobades i taules de treball, ens va servir per a centrar la problemàtica i buscar els punts de trobada entre la seua força política i el treball de les professores.

Rafa Carrió va recordar les dues mocions que, per consens, va aprovar l'Ajuntament de Dénia en contra de la incoació de partions mentre no es regeneren les platges, encara que va reconéixer van haver d'acceptar la proposta provisional de la Partió del primer tram per a traure el PGE avant, encara que va recordar que es va informar desfavorable la proposta de Deveses i confia en el mateix per al segon i tercer tram. També va recordar que tots els edificis a les platges de Dénia són legals i que els més recents s'han alçat amb totes les llicències en regla.

Àgueda va al·ludir al fet que la col·laboració entre la seua força política i l'Associació d'Afectats de Dénia ve de la legislatura anterior on Baldoví ja va presentar preguntes parlamentària en favor dels propietaris de Dénia, conmuntament amb els treballs del senador Carles Mulet a Castelló, les preguntes de Maria Josep Pico al Congrés  i la PNL que va presentar Txema Guijarro al Congrés.

Joan Baldoví, en la comissió de transició ecològica, va presentar 5 qüestions/propostes a petició dels afectats de Dénia

1 reformulació de la llei de costes

2. restitució del flux sedimentari fluvial

3. Exigir l'acceleració de ls 3 projectes de regeneració de les platges de Dénia

4. Paralització de les partions

5. Que s'eliminara la compensació concessional en favor de la compensació econòmica segons preu just de mercat, en el cas de requalificació a Domini Públic (DPMT)

6. Portar a terme actuacions de regeneració mentre no es restablira l'equilibri sedimentari

7. reformular el Reglament de costes

Però les eleccions ho van parar tot

Segons Àgueda ara és un bon moment per a reiniciar aquestes propostes destinades a protegir les persones, pagant per mitjà d'expropiacions el seu preu just de mercat si son deslindades i, alhora, atendre les exigències derivades del canvi climàtic.

Âgueda proposa conjugar els interessos ambientals de les platges i del canvi climàtic amb els drets dels propietaris. Va descriure com a surrealista el tracte que la LC dona als drets de propietat i va recordar que ni el canvi climàtic ni la regressió de la costa és culpa dels propietaris.

Natxo, de VerdsQ-Compromí, es va mostrar d'acord amb l'exposat. Va assegurar que la situació dels propietaris en una partió és tremendament injusta i que ens fan pagar els resultats d'un problema que nosaltres no hem generat. Va manifestar que l'Estat ha mantingut amb la costa una política merament especulativa, durant les décades dels  80 i 90 del passat segle i la primera d’este, coincidint amb els governs del PP en Madrid en el PV, sense preocupar-se del que anava a ocórrer en 30 o 40 anys, i és el que ens ha portat a la situació actual generando, el que, junt a la inseguretat jurídica derivada va motivar la intervenció del Comité de Peticions del PE. A més les lleis que han menyscabat el medi ambient responen a models molt anacrònics actualment.

Es va mostrar conforme amb què és necessari renaturalitzar els rius i recuperar les seues funcions ecosistèmiques, entre les que s’inclouen aportar sediments a les platges i molt d'acord que Espanya és el país amb major regulació dels rius de tot el planeta, per la qual cosa i de forma urgent s'ha de restituir el seu flux, perquè a més d'aportar sediment podria contribuir a frenar la intrusió marina en els aqüífers i espais naturals dolç-aqüífers litorals, afavorir la biodiversitat en les nostres costes, etc.

Tant Àgueda com Natxo expresen que podem col·laborar, com ja hem estat fent, ara en la proposta concreta de modificació del text de la Llei de Costes. Donat que és legislació estatal, la col·laboració serà amb el grup Compromís-Sumar.

Àgueda ens va demanar que li passem el cos principal de la Reforma de la LC que han desenvolupat María José i Inma per a portar-lo al grup legislatiu i tècnic de la coalició, revisar-lo en profunditat i així poder preparar una segona reunió, en poques setmanes, en la qual presentarien les seues aportacions i així valorar el paper a jugar pel seu grup parlamentari.

Sempre tenint en compte que el seu grup parlamentari sol té 31 diputats i necessiten el compromís del Psoe.

--------------

Español

Ayer, día 6 de octubre, llevamos a cabo una reunión entre las profesoras que han redactado la propuesta de Reforma legislativa de la Ley de Costas (LC), María José Alonso i Inmaculada Revuelta y Àgueda Micó, diputada por Compromís/Sumar en el Congreso de los Diputados y Secretaria General del Bloc Nacionalista Valenciano. A Àgueda lo acompañaban Natxo Serra, de la Dirección de Compromís y miembro de VerdsEquo del País Valenciano (integrado en el Partido Verd Europeu), experto en cuestiones ambientales, María José García, Secretária comarcal de Más-Compromís en la Marina Alta y Rafa Carrió, regidor por Más Compromís al Ayuntamiento de Dénia.

La reunión, planteada como preliminar de una serie de próximos encuentros y mesas de trabajo, nos sirvió para centrar la problemática y buscar los puntos de encuentro entre su fuerza política y el trabajo de las profesoras.

Rafa Carrió recordó las dos mociones que, por consenso, aprobó el Ayuntamiento de Dénia en contra de la incoación de deslindes mientras no se regeneran las playas, aunque reconoció tuvieron que aceptar la propuesta provisional del Deslinde del primer tramo para sacar el PGE adelante, aunque recordó que se informó desfavorable la propuesta de Dehesas y confía en el mismo para el segundo y tercer tramo. También recordó que todos los edificios en las playas de Dénia son legales y que los más recientes se han levantado con todas las licencias en regla.

Àgueda aludió al hecho que la colaboración entre su fuerza política y la Asociación de Afectados de Dénia viene de la legislatura anterior donde Baldoví ya presentó preguntas parlamentaria en favor de los propietarios de Dénia, conmuntament con los trabajos del senador Carles Mulet a Castelló, las preguntas de Maria Josep Pico en el Congreso y la PNL que presentó Txema Guijarro en el Congreso.

Joan Baldoví, en la comisión de transición ecológica, presentó 5 cuestiones/propuestas a petición de los afectados de Dénia

1 reformulación de la ley de costas

2. restitución del flujo sedimentario fluvial

3. Exigir la aceleración de ls 3 proyectos de regeneración de las playas de Dénia

4. Paralización de los deslindes

5. Que se eliminara la compensación concesional en favor de la compensación económica según justo precio de mercado, en el caso de recalificación a Dominio Público (DPMT)

6. Llevar a cabo actuaciones de regeneración mientras no se restableciera el equilibrio sedimentario

7. reformular el Reglamento de costas

Pero las elecciones lo pararon todo

Según Àgueda ahora es un buen momento para reiniciar estas propuestas destinadas a proteger las personas, pagando por medio de expropiaciones su justo precio de mercado si su deslindades y, a la vez, atender las exigencias derivadas del cambio climático.

Âgueda propone conjugar los intereses ambientales de las playas y del cambio climático con los derechos de los propietarios. Describió como surrealista el trato que la LC mujer a los derechos de propiedad y recordó que ni el cambio climático ni la regresión de la costa es culpa de los propietarios.

Natxo, de VerdsQ-*Compromís, se mostró de acuerdo con el expuesto. Aseguró que la situación de los propietarios en un deslinde es tremendamente injusta y que nos hacen pagar los resultados de un problema que nosotros no hemos generado. Manifestó que el Estado ha mantenido con la costa una política meramente especulativa, durante las décades de los 80 y 90 del pasado siglo y la primera de este, coincidiendo con los gobiernos del PP en Madrid en el PV, sin preocuparse del que iba a ocurrir en 30 o 40 años, y es el que nos ha llevado a la situación actual generando, el que, junto a la inseguridad jurídica derivada motivó la intervención del Comité de Peticiones del PE. Además las leyes que han menoscabado el medio ambiente responden a modelos muy anacrónicos actualmente.

Se mostró conforme con que es necesario renaturalizar los ríos y recuperar sus funciones ecosistémicas, entre las que se incluyen aportar sedimentos en las playas y mucho de acuerdo que España es el país con mayor regulación de los ríos de todo el planeta, por lo cual y de forma urgente se tiene que restituir su flujo, porque además de aportar sedimento podría contribuir a frenar la intrusión marina en los acuíferos y espacios naturales dulce-acuíferos litorales, favorecer la biodiversidad en nuestras costas, etc.

Tanto Àgueda como Natxo expresan que podemos colaborar, como ya hemos estado haciendo, ahora en la propuesta concreta de modificación del texto de la Ley de Costas. Dado que es legislación estatal, la colaboración será con el grupo Compromís-Sumar.

Àgueda nos pidió que le pasemos el cuerpo principal de la Reforma de la LC que han desarrollado María José i Inma para llevarlo al grupo legislativo y técnico de la coalición, revisarlo en profundidad y así poder preparar una segunda reunión, en pocas semanas, en la cual presentarían sus aportaciones y así valorar el papel a jugar por su grupo parlamentario.

Siempre teniendo en cuenta que su grupo parlamentario solo tiene 31 diputados y necesitan el compromiso del Psoe.


Entradas populares de este blog

Publicados los tramos que faltaban del deslinde en Dénia

Video. Deslinde Dénia. En el deslinde de Dénia no se respeta el derecho de propiedad.

El Consell tramita una ley autonómica de Costas de la que se beneficiarán los vecinos de Dénia (Alicante) afectados por los deslindes