Reunión con Sumar/Compromís/Podemos



Reunió amb Sumar/Compromís/Podem

200723

Ahir vam dur a terme una reunió amb els caps de llista de la coalició SUMAR per Alacant, Txema Guijarro i Inma Orozco.

La reunió es va celebrar a instàncies de l'Associació d'afectats per la Llei de Costas de Dénia i va ser coordinada per Rafa Carrió, portaveu de Compromís en el Ajunt. de Dénia, participant també en ella María José García i Valen Alcalà, regidors de Compromís en el mateix Ajuntament. A l'uníson, Juanjo Nieves i Rosanna García (Podemos), també van mediar per a fer possible aquesta trobada.

Per part de la nostra Associació assistirem Reme Miralles, Sebastián Alcaraz i Pere Cardona.

En la trobada presentarem la nostra proposta de reforma legislativa de la Llei de Costes i sol·licitarem la incorporació de la coalició SUMAR a les taules de treball que estem duent a terme amb totes les forces polítiques.

Debatirem sobre el dèficit generalitzat de sediments que provoquen els embassaments, el qual és la vertadera causa de la regressió de les platges. El canvi climàtic, fins i tot sent reconegut per tots els assistents, no té encara impacte significatiu en les nostres costes ja que la pujada de la mar oscil·la entre 1,5 i 3 mm anuals, una pujada menyspreable a l'efecte de regressió. Per contra, només els embassaments del Júquer retenen al voltant de 300 milions de m³ i els del Ebre més de 1.000 milions de m³, sediments que haurien de ser a les nostres platges.

No obstant això, tenim una llei de Costes que no sols no actua contra els vertaders responsables de la regressió de la costa, sinó que, al contrari, posa tot el pes de la llei en els propietaris d'habitatges a les platges, als qui, mitjançant la pràctica de partions arbitràries i discriminatòries, els lleva els seus habitatges legals sense cap indemnització econòmica a canvi.

Els hem explicat que la Universitat de València, amb les professores María José Alonso i Inma Revuelta al capdavant, i l'assessorament tècnic del Catedràtic Josep R. Medina, han desenvolupat una proposta de reforma legislativa de la Llei de Costes que garanteix, d'una banda, la seguretat jurídica dels propietaris assegurant indemnitzacions justes en cas d'afectacions per servituds o passe a domini públic i, per una altra, l'estabilitat ambiental de les platges, mitjançant la restitució del flux sedimentari fluvial. Aquesta reforma també proposa actuacions reparatives a les platges regressives, amb alimentacions d'arena procedent de la plataforma continental i el banc de Cullera. L'objectiu és impedir que les platges caminen cap a la seua extinció i es garantisca la continuïtat de les biocenosis a elles associades.

Com a colofó els demanarem que, en línia amb les altres forces polítiques amb les quals hem contactat, se sumen al perfeccionament d'aquesta proposta, aportant les seues pròpies idees i contribucions (inclosa la PNL que Txema ja va registrar en el Congrés) al contingut jurídic elaborat per la Universitat, petició que van acceptar gustosament mostrant-se disposats a portar a terme taules de treball amb l'equip de la Universitat de València quan passen les eleccions del dia 23.

Quedem molt agraïts a Imma i a Txema per la seua sincera disposició a col·laborar en la reforma d'aquest cos legislatiu.

-------------------------

Ayer llevamos a cabo una reunión con los cabezas de lista de la coalición SUMAR por Alicante, Txema Guijarro e Inma Orozco.

La reunión se celebró a instancias de la Asociación de afectados por la Ley de Costas de Dénia y fue coordinada por Rafa Carrió, portavoz de Compromís en el Ayunt. de Dénia, participando también en ella María José García y Valen Alcalà, regidores de Compromís en el mismo Ayuntamiento. Al unísono, Juanjo Nieves y Rosanna García (Podemos), también mediaron para hacer posible este encuentro.

Por parte de nuestra Asociación asistimos Reme Miralles, Sebastián Alcaraz y Pere Cardona.

En el encuentro presentamos nuestra propuesta de reforma legislativa de la Ley de Costas y solicitamos la incorporación de la coalición SUMAR a las mesas de trabajo que estamos llevando a cabo con todas las fuerzas políticas.

Debatimos sobre el déficit generalizado de sedimentos que provocan los embalses, el cual es la verdadera causa de la regresión de las playas. El cambio climático, aun siendo reconocido por todos los asistentes, no tiene todavía impacto significativo en nuestras costas ya que la subida del mar oscila entre 1,5 y 3 mm anuales, una subida despreciable a efectos de regresión. Por el contrario, sólo los embalses del Júquer retienen alrededor de 300 millones de m3 y los del Ebre más de 1.000 millones de m3 de sedimentos, que deberían estar en nuestras playas.

Sin embargo, tenemos una ley de Costas que no sólo no actúa contra los verdaderos responsables de la regresión de la costa, sino que, al contrario, pone todo el peso de la ley en los propietarios de viviendas en las playas, a quienes, mediante la práctica de deslindes arbitrarios y discriminatorios, les quita sus viviendas legales sin ninguna indemnización económica a cambio.

Les hemos explicado que la Universidad de Valencia, con las profesoras María José Alonso e Inma Revuelta al frente, y el asesoramiento técnico del Catedrático Josep R. Medina, han desarrollado una propuesta de reforma legislativa de la Ley de Costas que garantiza, por un lado, la seguridad jurídica de los propietarios, asegurando indemnizaciones justas en caso de afectaciones por servidumbres o pase a dominio público y, por otro, la estabilidad ambiental de las playas, mediante la restitución del flujo sedimentario fluvial. Esta reforma también propone actuaciones reparativas en las playas regresivas, con alimentaciones de arena procedente de la plataforma continental y el banco de Cullera. El objetivo es impedir que las playas caminen hacia su extinción y se garantice la continuidad de las biocenosis a ellas asociadas.

Como colofón les pedimos que, en línea con las demás fuerzas políticas con las que hemos contactado, se sumen al perfeccionamiento de esta propuesta, aportando sus propias ideas y contribuciones (incluida la PNL que Txema ya registró en el Congreso) al contenido jurídico elaborado por la Universidad, petición que aceptaron gustosamente mostrándose dispuestos a llevar a término mesas de trabajo con el equipo de la Universidad de Valencia en cuanto pasen las elecciones del día 23.

Quedamos muy agradecidos a Imma y a Txema por su sincera disposición a colaborar en la reforma de este cuerpo legislativo.

Entradas populares de este blog

Publicados los tramos que faltaban del deslinde en Dénia

Video. Deslinde Dénia. En el deslinde de Dénia no se respeta el derecho de propiedad.

El Consell tramita una ley autonómica de Costas de la que se beneficiarán los vecinos de Dénia (Alicante) afectados por los deslindes