Pleno de Pego que aprueba la Moción en contra del Deslinde

 El pleno de fecha 04/05/2023 del Ayuntamiento de Pego aprueba la Moción en contra del Deslinde solicitada por la Asociación de afectados por la Ley de Costas de Dénia.

A partir del minuto 16

-------------

MOCIÓ PARALITZACIÓ PARTIÓ (DESLINDE)

 

Sr. Raul Tamarit Seresola, Portaveu del Grup Municipal Socialista, Sra. Anna Sastre  Massanet , Portaveu del Grup Municipal Compromís, Sr. Fernando González Ferrando, Portaveu del Grup Municipal Popular, Sra. Alicia Siscar Escrivá, Portaveu del Grup Municipal Ciutadans de Pego-Ind. i Sr. Simon Ortolà Vicens, Portaveu del Grup Municipal Ciudadanos de l'Ajuntament Pego en el seu nom i representació, a l'empara del que preveu la Llei 8/2010 de la Generalitat, de 23 de juny, de Règim Local de la Comunitat Valenciana, i de conformitat amb i el Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les entitats locals; eleven al Ple de la Corporació per el seu debat la següent MOCIÓ:

 

EXPOSICIÓ DE MOTIUS


La corporació municipal va aprovar per unanimitat una moció el passat 24 de febrer de 2022, en la qual es donava suport a una sèrie de reivindicacions veïnals promogudes pels propietaris i veïns de les platges del litoral nord de Dénia. La citada moció posava l'accent en l'estat de regressió d'aquestes platges i la urgència de la seua regeneració, a més d'incidir en la necessitat de modificar la Llei de Costes i el seu Reglament amb la finalitat de tenir en compte els drets dels propietaris de la zona de costa.


En resum, aquesta moció recolzada per tots els grups polítics municipals concloïa en:

1. Reformular l'articulat de la Llei de Costes que obligue els responsables dels embassaments a restituir el flux de sediments fluvials.

 2. Exigir al Ministeri la màxima acceleració i execució dels tres projectes de recuperació de les platges de Dénia.

 3. Que es paralitzen els partions del DPMT que es venen produint per la falta d'aportacions sedimentàries a les platges i l'augment de l'erosió i, en cas de nova incoació, que es tinguen en compte drets de compensació o indemnització als propietaris afectats pel DPMT.

4. Efectuar quantes actuacions siguen convenients per a mantenir en perfecte estat d'ús i conservació les nostres platges.

5. Sol·licitar al Ministeri que reformule el nou Reglament de la Llei de Costes amb les aportacions de veïns afectats i administracions implicades.

En les últimes setmanes hem vist com s'ha fet realitat una de les reclamacions més esperades, i exigida en el punt 2 de la moció a dalt exposada, que és l'inici de les obres de regeneració de la platja de les Deveses. Es tracta de la posada en marxa de les actuacions contemplades en el "Projecte de recuperació de la platja de les Deveses, en el terme municipal de Dénia" que té com a objecte: establir les actuacions necessàries per a frenar l'erosió de la platja i recuperar un ample de platja estable amb materials similars, cosa que significa que en els pròxims mesos es procedirà a la construcció de 3 espigons, i de manera escalonada, a l'aportació de sorres per a la recuperació de l'ample de platja i la recuperació i nova creació d'un cordó dunar.

No obstant això, coincidint amb l'inici de les anhelades obres de regeneració, hem tingut coneixement que el passat 19 de gener de 2023 es va publicar anunci en el Butlletí Oficial de la Província d'Alacant sobre la incoació de l'expedient de partió del DPMT del tram de costa de la platja de les Deveses, en el terme municipal de Dénia, per part del Servei Provincial de Costes d'Alacant i, per consegüent, de l'inici del termini d'informació pública del mateix expedient.

En la documentació exposada al públic es pot comprovar que el partió incoat només comprén un primer tram 3.5 km des del riu Molinell al primer espigó; no obstant això, el partió projectat s'estén terra endins afectant més de 100 habitatges, que passaran a integrar-se en el DPMT.

Amb la qual cosa, entenem que s'ha fet cas omís a la petició 3r de la moció antecedent d'aquesta corporació sobre la paralització de les partions en platges en regressió. Més encara, que es pretén partionar una platja en regressió abans que finalitze la seua regeneració i, per tant, que es puguen avaluar i tenir en compte els efectes de les obres de recuperació de la platja sobre la mateixa i les propietats.

Per tot el que s'ha exposat, presenten la següent MOCIÓ

1. Que es paralitze l'expedient de partió del DPMT incoat a la platja de Deveses fins a culminar la iniciativa política, sobre el modificat de la Llei de Costes i el seu Reglament, empresa per les associacions veïnals de Dénia; o bé, fins a la finalització dels treballs de regeneració iniciats a la platja les Deveses. Com que el mateix projecte de regeneració té com a objecte l'establiment de mesures per a la protecció dels habitatges existents i contempla la recuperació de tota l'extensió de la platja.

2. Insistir a sol·licitar al Ministeri que reformule la Llei de Costes i el seu nou Reglament amb les aportacions de veïns afectats i administracions implicades. De manera que els drets de compensació als propietaris d'aquells immobles afectats per Domini Públic o per Servituds, siguen de caràcter econòmic i segons preu just de mercat i s'elimine la concessió com a compensació o, en tot cas, quede a l'elecció del propietari.

3. Exigir al Ministeri la màxima acceleració i execució dels altres dos projectes de recuperació de les platges de Dénia que queden per executar: Recuperació del tram de Costa comprés entre el Port de Dénia i el Riu Girona, Recuperació de la platja de la Marineta Casiana. Si és necessari recorrent a sorres procedents de la plataforma continental.

4. Donar trasllat a la Direcció General de Costes del Ministeri de Transició Ecològica.

  

 Raul Tamarit Seresola                                                Anna Sastre Masanet

 Portaveu del G.M Socialista.                                        Portaveu del G.M Compromís.

 Fernando González Ferrando                                    Alicia Siscar Escrivá

Portaveu del G.M Popular.                                             Portaveu del G.M Ciutadans-Ind.

 Simón Ortolà Vicens.

 Portaveu del G.M Ciudadanos.

 


Entradas populares de este blog

Publicados los tramos que faltaban del deslinde en Dénia

Video. Deslinde Dénia. En el deslinde de Dénia no se respeta el derecho de propiedad.

El Consell tramita una ley autonómica de Costas de la que se beneficiarán los vecinos de Dénia (Alicante) afectados por los deslindes